Noidan käsikirja

Noidan käsikirja
Tammi 2018
Sivumäärä 192
Jo useampi vuosikymmen takaperin ilmestynyt "Noidan käsikirja" on muutakin kuin pelkkä kirja. Kotimaassamme lähes ilmiöksi noussut opus on yksi viime vuosituhannen tunnistettavimmista teoksista, joka yksinään on syynä monen tuohon aikaan lapsuuttaan eläneen painajaisuniin. Kiinnostavalla kuvastolla ja pelottavilla tarinoilla vaikutuksen tehnyt kirja oli säikyttelyviihdettä parhaimmillaan, jota oli pakko lukea vaikka yöunet siitä kärsivät. Nyt Tammi tekee todellisen kulttuuriteon julkaisemalla näköispainoksen tästä klassikkokirjasta, jotta myös uusi sukupolvi pääsee kokemaan ne samat väristykset kuin lapset aikanaan.

Jo hyytävän tuttu kansikuva vahvistaa odotukset siitä, että "Noidan käsikirja" on tuotu uudelle vuosituhannelle perinteitä kunnioittaen. Tämä on asianlaita myös kokonaisuuden suhteen, sillä opus on lähes identtinen versio alkuperäisestä. Fonttikoko on aavistuksen originaalia pienempi ja kirjaan eksyneitä pikkuvirheitä on viilattu, mutta muuten uusintapainos tyydyttää jokaisen aikamatkaa menneesseen toivoneen nälän. Pienten muutosten ansiosta jokainen sivu ei ole niin täyteenahdetun oloinen, joka tekee lukemisesta huomattavasti mukavampaa.

Lukuisten kirjoittajien voimin tuotettu "Noidan käsikirja" on edelleen mielenkiintoista ja karmivaa luettavaa, joka tuntuu nykypäivänkin mittaristolla tuoreelta. Kirja on jaettu kolmeen osaan, jotka käsittelevät vampyyreita, kummituksia sekä yliluonnollisia ilmiöitä. Nämä osa-alueet tarjoavat kattavan luotauksen jokaisen aihepiirin ilmiöihin, joista esimerkiksi vampyyreita käsittelevässä osiossa opetetaan yksityskohtaisesti keinoja, joilla verenimijöiltä voi suojautua. Tätä tarkempaa faktatietoa väritetään pitkin kirjaa jännittävillä kauhutarinoilla, joiden viestiä vahvistetaan komealla kuvastolla. Kirja onkin kaikkinensa hyvin näyttävä, jonka ansiosta sen hyytävään maailmaan sukeltaa mielellään. Plussaa ansaitsee opuksen näppärä koko, sillä taskukirjan kokoinen teos on vaivaton napata lukukaveriksi myös matkalle.

Päivitetty "Noidan käsikirja" on hienosti tähän aikaan tuotu teos, joka tarjoaa eri lukijaryhmille monenlaisia elämyksiä. Uudelle lukijalle se on kiinnostava ja informaatiopitoinen opas yliluonnollisista ilmiöistä, jotka on tuotu esille jännittävällä, mutta viihdyttävällä tavalla. Kirjan nuoruudessaan lukeneet saavat puolestaan nauttia nostalgisuuden tuomasta huumasta sekä niistä samoista pelonväristyksistä kuin aikanaan, sillä kirjan kuvasto tuntuu aktioivan niitä samaisia muistijälkiä, jotka lapsuudessa saivat opuksessa esiintyvät kauhutarinat herämään eloon oman huoneen pimeimmässä nurkassa. Olipa lukija uusi tai vanha, tekee "Noidan käsikirja" edelleen vaikutuksen - niin hyvässä kuin pahassa.

Toivottavasti Tammi jatkaa ansiokasta uusintajulkaisujen linjaa myös tulevaisuudessa, sillä uudet painokset "Salapoliisin käsikirja"- sekä "Vakoilijan käsikirja" -teoksista olisivat enemmän kuin tervetullut tapaus kirjajulkaisujen rintamalla.

1 kommentti:

  1. Tää oli pelottava kirja pentuna! Sai pelätä kovasti. Tosi kiva, että tuli uusintapainos. Vanhaa versiota ei löydy kirjastostakaan.

    VastaaPoista