Yksi maailman katsotuimmista ja suosituimmista sarjoista saapui tällä viikolla päätökseensä. Fantasiaa, poliittista juonittelua sekä vahvasti henkilövetoista tarinaa yhdistellyt "Game of Thrones" päättyi kahdeksan kauden jälkeen. Se, saiko sarja arvoisensa loppuratkaisun, on jokaisen itsensä päätettävissä. Varmaa on se, että sarjan päätös herätti tunteita ja keskustelua. Ja niitä "Game of Thrones" on synnyttänyt koko olemassaolonsa ajan.
"Game of Thrones" on siitä poikkeuksellinen sarja, että sen ympärille on syntynyt suuri ja intohimoinen fanilauma. Harva tv-sarja vetoaa näin monella tasolla katsojiinsa onnistuen kietomaan nämä pikkusormensa ympärille. Viimeiset viikot internet on pullistellut aiheeseen liittyvistä uutisista, joissa itse sarjaa sekä sen aiheuttamia ilmiöitä on purettu ympäri maailmaa. Intohimoisimpien on kerrottu jopa opettelevan sarjassa kuultua valyrian kieltä, jonka opiskelua varten on perustettu oma verkkopalvelu. Lisäksi uutiset täyttyivät faneista, jotka olivat jo etukäteen alkaneet aktiivisesti tehdä surutyötä sarjan päättymisen johdosta.
Moni sivustaseuraaja alkaa viimeistään tässä vaiheessa näkemään ilmiössä koomisia piirteitä. Maailmassa on oikeitakin ongelmia, joten on lähes naurettavaa, että jonkin tv-sarjan päättyminen aiheuttaa suoranaista ahdistusta.
Nyt kun sarja on päättynyt, ymmärrän tämän tunteen hyvin.
"Game of Thrones" päättyi onnistuneella tavalla. Moninaiset juonikuviot vedettiin yhteen tyydyttävästi ja viimeisten jaksojen juonikoukerot tarjosivat sulateltavaa monella tasolla. Jatkuvasti lähestyvä loppu oli odotettu, mutta tästä huolimatta olo jäi tyhjäksi viimeisten lopputekstien vyöryessä ruudulle. Varsinainen tyhjiö iski kuitenkin jonkin aikaa myöhemmin: ymmärrys siitä, että sarja on todellakin päättynyt, pureutui suoraan ihon alle.
Tämä kertoo hyvin paljon siitä, kuinka suuri ilmiö ja erinomaisesti toteutettu sarja "Game of Thrones" lopulta oli. Vaikka sarjan kahdeksaan kauteen mahtui hyvien hetkien lisäksi niitä huonompia ajanjaksoja, ei se missään vaiheessa muuttunut merkityksettömäksi ja tasapaksuksi. Sarjan hahmot, heidän motiivit ja mielenkiintoiset tapahtumat pitivät jatkuvasti otteessaan synnyttäen tunteita, joita mikään muu tv-sarja ei ole saanut aikaiseksi: sarjan henkilöihin aidosti samastui ja heidän kohtalostaan todella välitti. Tästä syystä sarja synnytti suuria tunteita, keskustelua ja spekulointia siitä, mitä oli tapahtunut ja mitä oli luvassa.
Nyt kun "Game of Thrones" on päättynyt, on tämä side katkennut. Kaikki sanottu on sanottu, kaikki tarinat on kerrottu. Jäljellä on tyhjä olo, enää ei ole mitä odottaa.
Tämä on sarjan viimeinen suuri saavutus, joka alleviivaa sen merkitystä. Se voittaa tärkeydessään sarjassa nähdyt ihmiskohtalot, monipolviset juonittelut ja komeat tuotantoarvot - jopa loppuratkaisun. Vaikka "Game of Thrones" on koko olemassaolonsa ajan puhutellut fanijoukkoja ja kerännyt suosiota, on täysin varmaa, että viimeistään nyt sen todellinen arvo paljastuu jokaiselle. Usein jonkin asian arvon ymmärtää vasta siinä vaiheessa, kun sen menettää. Näin kävi "Game of Thronesin" kohdalla, mutta tähän menetykseen sotkeutuu katkeransuloista optimismia. Vaikka tarina on päätöksessä, niin se elää muistoissamme nyt ja aina. Ja tässä vaiheessa jokainen ymmärtää tämän tarinan arvon, jonka myötä "Game of Thrones" on viimeistään noussut ansaitsemalleen paikalleen televisiohistorian parhaimpien sarjojen joukkoon.
Kuten sarjan viimeisessä jaksossa todettiin: "Ihmisiä eivät yhdistä kulta tai armeijat, vaan tarinat". Ja tämän viisauden "Game of Thrones" osoitti todeksi kahdeksan kautensa aikana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti