Stam1na - Betelgeuse

Stam1na
Betelgeuse 2021
Kuva: Apple Music- sivusto
Stam1na pohjusti helmikuun lopulla ilmestyvää "Novus Ordo Mundi" -albumiaan toteamalla kiekon olevan paluu yhtyeen alkuaikojen raakuuteen ja raivoon. Eikä tämä kuulostanut lainkaan huonolta suunnalta, sillä henkilökohtaisesti nostan yhtyeen levyt "Raja" sekä "Uudet kymmenen käskyä" bändin tuotannon parhaimmistoon. Ei Stam1na huonoa ole ollut uusimmilla levyilläänkään, mutta jopa taidemetallin puolelle välillä kellahtaneen ulosannin jälkeen rehelliselle"tunti turpaan tauotta"-tyyliselle murjonnalle oli kysyntää.

Ennakkomaistiaiset tulevalta kiekolta eivät kuitenkaan täysin varauksetonta innostusta ole synnyttäneet. Suoraviivainen metallirymistely "Sirkkeli" esitteli armottomasti päälle puskevan Stam1nan, jossa on voimaa kuin pienessä (Lemin) kylässä. Jotain kappaleesta kuitenkin jäi uupumaan. Suoraviivainen veto toki täyttää paikkansa livesetissä takuuvarmana moshpit-biisinä, mutta silti yksioikoisuus teki lopputuloksesta tylsän kuuloisen. Stam1na on kuitenkin osoittanut osaavansa yhdistellä metallipitoista ilmaisua tarttuvuuteen kappaleilla "Viisi laukausta päähän" sekä "Lääke", joihin verrattuna "Sirkkeli" tuntui luottavan liikaakin raskauteensa ja vauhdikkuuteen.

"Betelgeuse" ei valitettavasti onnistu muuttamaan odotuksia ainakaan positiivisempaan suuntaan. Vaikka kappaleessa on huomattavasti enemmän sävykkyyttä kuin aiemmin julkaistussa "Sirkkeli"-kiihdyttelyssä, jättää lopputulos silti tyytymättömän olon. Kappaleen mukavasti aaltoileva kertosäe, komea soolo sekä taustalaulut ovat toki varsin komeaa kuultavaa, mutta ei tässä mitään poikkeuksellisen hienoa ole. Kokonaisuudesta on hankalaa nostaa esille mitään erityisen puhuttelevaa. Tämä on juuri sitä perushyvää Stam1naa, joka ei sinällään aiheuta minkäänlaista ärsytystä, muttei myöskään puhuttele millään tasolla.

On sinällään huolestuttavaa, jos nämä kaksi kappaletta ovat "Novus Ordo Mundi" -kiekon terävimmät keihäänkärjet. Alkuaikojen energisyys ja "keep it simple" -mentaliteetti vaikuttavat ajatuksen tasolla kiinnostavalta lähtökohdalta uudelle Stam1na-albumille, mutta nyt yhtye tuntuu hukanneen jotain olennaista ilmaisussaan. Jospa täyspitkän muodossa homma toimii paremmin ja myös etukäteen ilmestyneet kappaleet löytävät paikkansa levykokonaisuudesta, sillä näillä näytöillä Stam1na vaikuttaa olevan matkalla kohti samanlaista floppia, jonka yhtye järjesti Nocebo-kiekollaan. 

Kappaleen löydät yhtyeen Youtube-kanavalta.

2 kommenttia:

  1. Samaa mieltä. Kivoja kappaleita mutta mielikuvituksettomia.

    VastaaPoista
  2. Ei tää parasta Stam1naa ole, mutta vaikuttaa lupaavalta. Levy on kovassa odotuksessa.

    VastaaPoista