District 9

District 9
2009
Kuva: Sony Pictures -sivusto
Vuonna 2009 ensi-iltansa saanut "District 9" on varsinainen outolintu elokuvataivaalla. Moneen venyvä leffa kun tarjoaa tunteisiin menevää draamaa, syvällisiä teemoja sekä komeasti etenevää toimintaa, jotka sekoitetaan saumattomalla tavalla yhdeksi kokonaisuudeksi. Eikä lopputulos ole epämääräinen sekasotku, vaan hyvällä maulla koostettu teos, joka toimii erittäin hyvin.

Elokuvan taustatarina on kutkuttava. Maahan pari vuosikymmentä takaperin saapunut UFO-yhdyskunta ei tullutkaan scifi-elokuvien hengessä tuhoamaan ihmiskuntaa, vaan riutunut muukalaisjoukko päätyi maapallon asukkaiden armoille saavuttuaan Johannesburgin yläpuolelle. Alkuhämmästyksen jälkeen ulkoavaruuden olennot sijoitettiin valtavalle pakolaisleirille, josta on muodostunut vuosien saatossa eristetty slummialue, joka tunnetaan nimellä District 9.

Itse elokuva kertoo tilanteesta, jossa ihmisten ja avaruusolentojen välit ovat jännittyneet pisteeseen, jossa muukalaiset halutaan siirtää pois suurkaupungin ytimestä. MNU-viraston virkamies Wilkus Van De Merwe saa tehtäväkseen johtaa siirtourakkaa, joka ei kuitenkaan suju ongelmitta. Mies altistuu projektin aikana salaperäiselle aineelle, joka alkaa muuttamaan häntä avaruusolennoksi. Eikä yksinkertaiseksi uumoiltu joukkosiirtokaan suju murheitta, sillä mellakat sekä kapinamieliala nostavat jännitteitä entisestään.

"District 9" kertoo tarinansa mielenkiintoisella tavalla. Elokuva on tyyliltään näennäisdokumentti, jonka aikana seurataan virkamiesten ja sotilaiden työsarkaa slummialueella, jossa muukalaisia häädetään kodeistaan. Tehokeinona käytetään kuvitteellisia uutislähetyksiä sekä erinäisten ihmisten haastatteluja, jotka voimistavat fiilistä dokumenttielokuvasta. Välillä elokuva etenee perinteisemmän kuvauksen keinoin, vaikka käsivaralla kuvatut kohtaukset pitävät koko ajan fiiliksen kotikutoisesta ja maanläheisestä lähestymistavasta. Kuvaustyyli tuo mieleen muut fiktiodokumentit tyyliin "Blair Witch Project". Kyseisen tehokeino luo elokuvaan mukavaa särmää vahvistaen tarinan immersiota.

Tarinan pohjalla olevat teemat on harvinaisen puhuttelevia. Erityisesti erilaisten kulttuurien yhteentörmäyksestä sekä heikomman sortamisesta saadaan luotua ajatuksia synnyttävää sisältöä ilman, että sävy tuntuu saarnaavalta. Jos vastaavanlainen elokuva luotaisiin eri ihmisryhmien välisellä tarinalla, saattaisi kokonaisuus tuntui täysin erilaiselta. Sekoittamalla mukaan avaruusolennot, homma vedetään sen verran ylitse, että sen vahvuudet ja sanoma ovat hieman helpommin sulavassa muodossa. Elokuva onnistuu tarjoamaan kantaaottavan sisältönsä tallomatta hyvän tarinan ja viihdyttävyyden varpaille.

Vakava sanoma jalostetaan loistavaksi draamaksi, mutta "District 9" ei tyydy pelkästään tähän. Loppupuolella leffa nimittäin vaihtaa turbovaihteen silmään, jolloin elokuva äityy näyttäväksi toimintarainaksi, jossa riittää vauhtia, räjähtäviä ruumiita ja vaarallisia tilanteita. Ohjaaja Neill Blomkamp on varsinainen taituri, sillä miehen hyppysissä pysyy vaivattomasti vakuuttava draama sekä adrenaliinin täyteinen toimintarymistely. Elokuvassa viljellyt action-kohtaukset ovat hienosti toteutettu ja ne hyödyntävät nokkelasti muukalaisteknologian sekä tarinan luomia mahdollisuuksia.

"District 9" on vakuuttava kokemus, joka sotkee onnistuneella tavalla yhteen pakettiin monipuolisen kattauksen eri elokuvaryhmien vahvuuksia. Lopulta hieman jää harmittamaan loppupuolen kiihdyttely, sillä elokuva ei draaman kaarta saa muodostettua täydelliseksi, sillä esimerkiksi Wilkuksen traaginen muodonmuutos ei herätä niin suuria tunnekuohuja, kuin elokuvan alku antaa odottaa. Mutta kun lopputulos on näin toimiva, ei suurempiin narinoihin ole aihetta, vaan elokuvan ainutlaatuisen pyöritykseen antautuu mielellään. Nautitpa elokuvasta koskettavana tarinana tai räjähtävänä toimintana, ei "District 9" jätä kylmäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti