Tommi Liimatta - Saaret kuin sisaret

Tommi Liimatta
Saaret kuin Sisaret
Like 2019
Sivumäärä 320
Syyt tarttua itselleen aiemmin tuntemattoman kirjailijan teoksiin ovat usein moninaiset. Joskus kirjan tarina saattaa tuntui erityisen kiinnostavalta, toisinaan näytävä kansikuva vetää puoleensa tai sitten ennakkotiedot teoksesta saattavat nostaa kiinnostuskäyrän koholle. Tommi Liimatan kahdeksas romaani "Saaret kuin sisaret" houkutteli oikeastaan kaikista näistä syistä, joiden ansiosta kirja kipusi nopeasti listoillani vuoden kiinnostavimpien uutuksien joukkoon.

"Saaret kuin sisaret" on mysteeriromaani, joka kertoo syrjäisellä saarella sijaitsevasta hengellisestä retriitistä, jonne hyvävaraiset osallistujat saapuvat selvittelemään elonsa ongelmakohtia toiveinaan tasapainoisempi ja onnellisempi elämä. Kaikki ei mene kuitenkaan suunnitelmien mukaan, sillä odottamaton kuolemantapaus nostaa synkkiä pilviä retriitin ylle. Lopulta mysteeri alkaa saamaan ikäviä sävyjä ja kuvioon sotkeutuu kummallisia tekijöitä, jotka tuntuvat synnyttävän enemmän kysymyksiä kuin antavan vastauksia. Liittyykö kuvioon karu ja asumaton naapurisaari? Onko yllättävä kuolema luonnollinen vai onko kyseessä murha? Muun muassa näitä kysymyksiä Liimatta pyörittelee uutuusromaaninsa sivuilla.

"Saaret kuin sisaret" on mielenkiintoinen tyylilajien sekoitus, joka heittää samaan soppaan dekkaria, kantaaottavia ja ajatuksia herättäviä havaintoja maailmanmenosta sekä itsehoito-oppaiden viisauksia. Pääasiassa kyseessä dekkariromaani Agatha Christien "Eikä yksikään pelastunut" -klassikkoromaanin hengessä, mutta erilaiset elementit maustavat mielenkiintoisella tavalla tarinaa. Romaanin hengellinen puoli tarjoaa elämänviisauksia mietelauseiden ja aiheeseen liittyvien pohdiskelujen muodossa. jotka tarjoavat myös jokaiselle lukijalle varsin mielenkiintoisia näkökulmia elämään. Varsinkin kun nämä saavat uusia ulottuvuuksia kirjan hahmojen välisessä dialogissa. Liimatta onnistuu myös hienolla tavalla tiivistämään koko nykyisen yhteiskunnan ja sen asukkaat pienoiskoossa salaperäiselle saarelle, jossa erilaiset ihmiset suhtautuvat kukin tavallaan maailman menoon. Esille nousee muun muassa ilmastonmuutos, jota käydään lävitse osana hahmojen välisiä keskusteluja.

Kirjoittajana Tommi Liimatta on kaksijakoinen tapaus. Toisaalta miehen tarkkaa ja pohdiskelevaa tyyliä on mielenkiintoista lukea, sillä pieneen määrään tekstiä onnistutaan tiivistämään paljon asiaa. Välillä tämä kuitenkin häiritsee, sillä yksityiskohtia ja havaintoja vilisevä teksti vaatii todella keskittymään sen sisältöön. Jos huomio herpaantuu hetkeksikään, täytyy usein palata sivun alkuun, jotta ymmärtää mitään lukemastaan. Teksti ei tästä syystä myöskään rullaa niin jouhevasti, kuin se voisi, vaikka Liimatan rikkaat havainnot ilmaisua hienosti värittävätkin.

Isommaksi ongelmaksi muodostuu kuitenkin se, että "Saaret kuin sisaret" ei onnistu nostattamaan jännitettään loppua kohden. Kun salaisuuden verho alkaa raottumaan ja köysi kiristymään kaulan ympärillä, luulisi lukijallekin nousevan kylmä hiki - mutta ei. Liimatta ei onnistu synnyttämään dekkariromaaneille tyypillistä kuumeista selvittämisen vimmaa lukijalle, vaan "Saaret kuin sisaret" soljuu samalla perusteellisella tyylillään loppuun saakka. Toki mysteeri saa tyydyttävän ja yllättävän lopun, eikä juonikoukeroita käy muutenkaan moittiminen. Näitä ei vaan saada esitettyä niin vakuuttavalla tavalla, että lukijan sisintä tämä liikauttaisi.

Kaikesta huolimatta "Saaret kuin sisaret" on mielenkiintoinen romaani. 300 sivuun mahtuu niin paljon erilaisia elementtejä ja tyylilajien kirjoa, että Liimatan mielikuvitusta sekä tapaa kirjoittaa on pakko ihailla. Vaikka "Saaret kuin sisaret" ei onnistu tavoittamaan dekkareiden parasta intensiteettiä, on kyseessä kuitenkin kelpo mysteeriromaani. Tällaisia teoksia toivoisi syntyvän enemmänkin suomalaiskirjoittajien toimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti