Rainbow - Rising

Rainbow
Rising
Polydor Records 1976
Kuva: Ken Kelly
Heavy metal/hard rock -yhtye Rainbow'n toinen studioalbumi "Rising" on vielä 40 vuotta julkaisunsa jälkeen ajankohtainen ja tuoreelta kuulostava teos. Ja miksipä ei olisi, kun puikoissa heiluvat sellaiset hevilegendat kuin Ritchie Blackmore sekä Ronnie James Dio. Vähäpätöisemmälläkin joukolla on luotu klassikkokamaa.

Myönnettäköön, että rakkaussuhteeni Rainbow'n musiikkiin on vielä tuore, sillä innostuin yhtyeestä vasta alkuvuodesta. Toki bändi ei täysin tuntematon ollut, sillä olin joukkoon tutustunut puoli vuosikymmentä takaperin pintapuolisesti, mutta tuolloin en ollut vakuuttunut. Liekö sitten iän tuoma tasoittuminen tai lisääntynyt rakkauteni räikeisiin syntikkasoundeihin ollut syynä, että uusi kierros yhtyeen tuotannon pariin teki lähtemättömän vaikutuksen. Harva yhtye nousee näin nopeasti klassikko-asemaan omissa kirjoissani, joten Rainbow'n musiikissa on jotain täysin poikkeuksellista.

Eikä tämä sinällään ole ihme, sillä "Rising" on yksi vahvimmista albumikokonaisuuksista, joita on koskaan julkaistu. Jo kiekon aloittava Tarot Woman tekee selväksi, mikä on homman nimi: upealla syntikkakuviolla käynnistyvä kappale leijailee unenomaisesti eteenpäin, kunnes jämäkkä kitarariffi puskee päälle aloittaen varsinainen rocksirkuksen. Tähän päälle kun tarjotaan tarttuvia sävellyksiä, mukana hoilattava kertosäe sekä Dion komea lauluääni, ei moitittavaa löydä etsimälläkään. Kappale on ehdottomasti yksi albumin parhaimmista.

Loppulevyltä löytyy vastaavia herkkupaloja. Raskaalla otteella kitaroiva Run With the Wolf, rokkaava Starstruck sekä nopeasti rymistelevä A Light in the Black ovat upeita vetoja, jotka esittelevät harvinaisen monipuolisesta arsenaalista materiaalia ammentavan yhtyeen. Silti kappaleet jäävät eriomaisen Stargazer-kipaleen varjoon, joka mielenkiintoisen tarinansa sekä yli 8-minuuttisen kestonsa ansiosta on eeppisiin mittasuhteisiin kohoava teos. Tuntuu aivan käsittämättömältä, että jotain näin vaikuttavaa on onnistuttu luomaan 70-luvun tekniikalla.

"Rising" on ansaitusti yksi Rainbow'n suosituimmista albumeista ja yksi koko heavy metal -genren klassikkoteoksista. Kun kokonaisuus kruunataan vielä yhdellä musiikkimaailman komeimmista kansikuvista, vetää lopputulos nöyryydestä hiljaiseksi. Jos Rainbow ei ole vielä yhtyeenä tuttu, on matka yhtyeen tuotantoon luontevaa aloittaa tästä albumista. "Rising" on vielä nykypäivänäkin vakuuttava elämys, jota voi suositella jokaiselle musiikkimausta riippumatta. Tällaista musiikkia ei valitettavasta enää tehdä.


Kappalelista:
1. Tarot Woman
2. Run With the Wolf
3. Starstruck
4. Do You Close Your Eyes
5. Stargazer
6. A Light in the Black


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti