J.R.R. Tolkien - Hobitti eli sinne ja takaisin

J.R.R. Tolkien
Hobitti eli sinne ja takaisin
WSOY 2001
Sivumäärä 322
J.R.R. Tolkienin "Hobitti eli sinne ja takaisin" on ansaitusti yksi fantasiakirjallisuuden suurimmista klassikoista. Vaikka sanaan hobitti liittyy nykypäivänä enenevissä määrin negatiivisia mielikuvia - kiitos Peter Jacksonin ohjaaman umpisurkean Hobitti-elokuvatrilogian -, ei lähdemateriaalina toimineesta kirjasta suurempaa moitittavaa löydy. Kirjan lämminhenkinen ja rakkautta huokuva tyyli kun on jotain aivan muuta kuin elokuvien sieluton kohellus, jonka tarinallisia puutteita on peitelty tyhjänpäiväisillä erikoistehosteilla.

"Hobitti eli sinne ja takaisin" on muutamallakin tavalla merkittävä kirja. Ensinnäkin se on kirjoittajansa esikoisromaani, joka toimi lähtölaukauksena yhdelle maailman suosituimmista fantasiakirjasarjoista. Toiseksi kirja esitteli lukijoille Keski-maaksi kutsutun maailman, joka tulisi kasvamaan myöhemmin yhdeksi fantasiakirjallisuuden tunnetuimmista todellisuuksista. Ja kolmanneksi "Hobitti eli sinne ja takaisin" on äärettömän viihdyttävästi kirjoitettu teos, jonka upea tyyli toimii sekä aikuisille kuin nuoremmillekin lukijoille.

Kirja kertoo tarinan seikkailuja kaihtavasta hobitti Bilbo Reppulista, joka nauttii rauhallisesta ja yltäkylläisestä elämästä. Pieni hobitti kuitenkin joutuu yllättäen vedetyksi mukaan vaaralliselle matkalle, johon kuuluu joukko kääpiöitä, menetetty kulta-aarre sekä jättimäinen lohikäärme. Ensiesiintymisen tekevät myös Klonkku sekä mahtisormus, joiden rooli jää kirjassa lähinnä sivuosaan. Monivaiheisen seikkailukertomuksen lisäksi kirja kertoo muun muassa itsensä voittamisesta, ahneudesta ja sen aiheuttamista ongelmista sekä siitä, että vähään voi olla tyytyväinen. Erityisesti Bilbon hahmo ja tämän venyminen aina uusin urotekoihin tuovat hienolla tavalla esille näitä teemoja. Turhan syvälliseksi ei kuitenkaan heittäydytä, sillä kirjan pääasiallinen tarkoitus on kertoa kiinnostava tarina mahdollisimman hienolla tavalla.

Tässä J.R.R. Tolkien onnistuu erityisen hyvin. On lähes hämmästyttävää, kuinka suuri määrä asiaa on saatu mahdutettua reiluun 300 sivuun. Tästä on paljon kiittäminen Tolkienin napakkaa kirjoitustyyliä, sillä kirja ei turhia ylimääräisyyksiä jaarittele. "Hobitti eli sinne ja takaisin" eteneekin kuin paraskin toimintatarina, sillä mielenkiintoiset tapahtumat seuraavat toistaan eikä löysää täytemateriaalia ole joukkoon jätetty. Kuinka ihmeessä Peter Jackson sai venytettyä näin tiiviin lähdemateriaalin niin uskomattoman jaarittelevaksi ja tyhjänpäiväiseksi elokuvasarjaksi. Jonkinlaista taitoa kai sekin.

"Hobitti eli sinne ja takaisin" on kirja, jota voi helposti suositella jokaiselle fantasiakirjallisuuden ystävälle. Ja oikeastaan jokaiselle, jota kiinnostaa hyvin kirjoitettu ja värikkäillä tapahtumilla ryyditetty seikkailukertomus. Jos mahdollista, kannattaa hankkia painos, joka on tekijänsä kuvittama, sillä Tolkien hienot piirrokset täydentävät kirjan tarinaa upealla tavalla. "Hobitti eli sinne ja takaisin" on kirja, jonka jokaisen pitäisi lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti